Arti & Mestieri – First Live In Japan

23. jun 2010.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

MoonJune Records

Godina:

2007./2010.

Format:

Album, CD

Trajanje:

75 minuta / 18 pesama

 
  Arti & Mestieri, jazz sastav bend iz Torina, veterani su muzičke scene. Grupa osnovana kao sekstet davne 1974. godine od strane bubnjara Furia Chirica ubrzo postaje popularna na italijanskoj sceni svirajući kao predgrupa na koncertima bendova kao što su Area i Gentle Giant.

Njihov prvi album Tilt iz 1974. godine izazvao je pozitivne reakcije i publike i kritike, a sledeći Giro di Valzer Per Domani je pokazao grupu u punom razvoju i pozitivnom svetlu. Sledeći album pojavio se tek 1979 godine. Quint Stato nije osvojio publiku pa je Chirico posle još dva albuma rasformirao grupu i posvetio se profesiji učitelja.

Grupa se ponovno oformila oko Chirica, gitariste Gigi Venegonija, klavijaturiste Beppe Crovellae i basiste Marca Galessija. Ova verzija objavljuje i album Murales 2001. godine. Posle ploče Estrazioni 2005. godine Arti & Mestieri objavljuju živi album snimljen u Japanu.

First Live in Japan
pokazuje grupu u punoj snazi . U 18 kompozicija (podeljenih u 2 svite), prvenstveno sa prva dva albuma grupe, izvanredni muzičari vođeni Furiom Chiricom (kojeg mnogi porede sa Billy Cobhamom) i Beppeom Crovellom bravurozno izvode kompleksne, ali i melodične i zavodljive kompozicije. Analogne klavijature Beppea Crovelle se dopunjuju sa izvanrednim gitarističkim umećem Marca Roagne, otkačenim i furioznim saksofonom Alfreda Ponissia, robusnim basom Roberta Cassete, lirskom violinom Lautara Acoste i zanimljivim vokalima Iano Nicoloa. Na sve to dolaze maestralni bubnjevi Furia Chirica. Pravi praznik za uši (a posetiocima koncerta sigurno i za oči).


Vredan i zanimljiv album jedne od omiljenih grupa bivšeg gitariste Red Hot Chili Peppers, Johna Frusciantea.

slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Teenage Fanclub
Shadows
(Pema/Merge)

LCD Soundsystem
This Is Happening
(Virgin Records)

Kajkyt
Krst
(Wire Globe r./Chmafu N../God r)

Paul Weller
Wake Up The Nation
(Island)

Roky Erickson
True Love Cast Out All Evil
(Anti)

Johnny Cash
American VI: Ain’t No Grave
(Lost Highway)

Karneval
Izgubljene himne
(PGP RTS)

Vreme brutalnih dobronamernika

(Autorsko izdanje)

Beppe Crovella
What's Rattling On The Moon
(MoonJune Records)

Massive Attack
Heligoland
(Virgin Records)

Nesalomivi
Isti onaj dečak
(Dallas Records)